2 paź 2013

Zupa krem z dyni i gruszki


To jedna z obowiązkowych pozycji w moim jesiennym jadłospisie. Gdy człowieka dopada jesienne przesilenie i totalnie nic się nie chce warto poratować się kubeczkiem tej zupy. Jest słodka, gęsta, pięknie pachnie, a dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu rozgrzewa nawet po długim przebywaniu na zimnie.
No i ten piękny kolor, istne słońce na talerzu bo mając taką aurę jak ostatnio trzeba go szukać właśnie tam.
Zachęcam do wypróbowania!


Składniki:
  • 700g pokrojonej w małe kawałki lub startej na dużych oczkach dyni
  • 2 średnie gruszki
  • 300ml wody
  • ok. 700ml pełnego mleka*
  • 4-5 łyżek cukru**
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1cm posiekanego świeżego imbiru
  • czubata łyżka kremowego serka - np. mascarpone
  • łyżeczka soli
Dynię posolić, zalać wodą, dodać cynamon, cukier, imbir, obrane oraz pokrojone w mniejsze części gruszki. Gotować ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka(czas gotowania jest zależny od tego jak duże kawałki jej mamy), przełożyć do blendera, dodać serek  kremowy i zmiksować na gładki krem, który następnie z powrotem przelać do garnka, dolać mleko, doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 5 minut na małym ogniu. Warto spróbować zupę i ewentualnie dosłodzić lub dodać szczyptę soli.
Podawać z uprażonymi migdałami, groszkiem ptysiowym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!


* - ilość zależna od tego jaką konsystencję zupy krem lubicie ;)
** - tu podobni jak z ilością mleka, wedle upodobań



 

8 komentarzy:

  1. Czy możesz podawać źródła swoich przepisów? Większość przepisów które zamieszczasz na blogu znajdują się już na innych blogach i widać, że się na nich opierasz. Z szacunku dla innych blogerów wypadało by podawać odnośniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam gdzie opieram się na innych przepisach podaję w odnośniku na końcu taką informację, tutaj to mój przepis.... Jeśli gdzieś w internecie jest podobny, nic na to nie poradzę.

      Usuń
  2. Mateuszu,strasznie mi sie u Ciebie na blogu podoba,piekne zdjecia i super potrawy.Zapisalam sobie Cie do ulubionych wiec bede tutaj czestym gosciem.
    Zupke dyniowy tez juz robilam,jest jedna z moich ulubionych zup.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne i piękne! Wszystko piękne! Nawet kubeczek w groszki mi się podoba <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne zdjęcia no i fajne połączenie smaków :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń