17 lis 2013

Galette z jabłkami


Można powiedzieć, że to ekspresowa wersja szarlotki. Nie trzeba męczyć się w wyklejanie formy, prażenie jabłek itd. Wystarczy rozwałkować ciasto, wrzucić na jego środek surowe owoce, posypać cukrem, założyć boki spodu i już. Po ok. 40 minutach jest najlepsze kruche ciasto z jabłkami jakie można sobie wyobrazić. :)

Kruche ciasto
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą  cukrem, dodać masło i rozetrzeć je w dłoniach do powstania małych okruchów(starając się to robić szybko, aby masło nazbyt się nie ogrzało), wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby nie chciało się związać dodać 1-2  łyżki zimnej wody.
Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić minimum 30 minut na górnej półce lodówki.


Nadzienie
Składniki:
  • 6 dużych jabłek pokrojonych w ok. 2cm grubości plastry*
  • pół szklanki cukru**
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm, na środek wyłożyć nadzienie(górka może być bardzo duża, podczas pieczenia owoce zmniejszą swoją objętość), wystające boki ciasta założyć na jabłka, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Całość posypać grubym cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika w 180ºC przez 40 minut - ciasto powinno być ładnie rumiane, a jabłka miękkie.

* - polecam wykorzystać kilka odmian, smak będzie o wiele lepszy ;)
** - ilość zależy od słodkości owoców

 

4 komentarze: