Można powiedzieć, że to ekspresowa wersja szarlotki. Nie trzeba męczyć się w wyklejanie formy, prażenie jabłek itd. Wystarczy rozwałkować ciasto, wrzucić na jego środek surowe owoce, posypać cukrem, założyć boki spodu i już. Po ok. 40 minutach jest najlepsze kruche ciasto z jabłkami jakie można sobie wyobrazić. :)
Kruche ciasto
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g zimnego masła
- duże jajko
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić minimum 30 minut na górnej półce lodówki.
Nadzienie
Składniki:
- 6 dużych jabłek pokrojonych w ok. 2cm grubości plastry*
- pół szklanki cukru**
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sok i skórka z jednej pomarańczy
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy ok. 30cm, na środek wyłożyć nadzienie(górka może być bardzo duża, podczas pieczenia owoce zmniejszą swoją objętość), wystające boki ciasta założyć na jabłka, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Całość posypać grubym cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika w 180ºC przez 40 minut - ciasto powinno być ładnie rumiane, a jabłka miękkie.
* - polecam wykorzystać kilka odmian, smak będzie o wiele lepszy ;)
** - ilość zależy od słodkości owoców
Ekspresowa wersja - wlasnie eraz mi sie takie bardzo przydadza :) wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńI do takiej ciepłej tary gałka lodów waniliowych <3 O pyszności ! :)
OdpowiedzUsuń*tarty
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuń