1 lis 2013

Sernik ryżowy z puree malinowym i granolowym spodem


To mój mały eksperyment kulinarny. :)
Sernik z dodatkiem gotowanego w mleku ryżu, granolowym spodem i malinowym puree, które przełamuje słodycz ciasta.
Konsystencją przypomina raczej tradycyjny polski sernik, jest dość zwarty ale przy tym wilgotny.

Granolowy spód
Składniki:
  • 150g granoli - użyłem domowej z tego przepisu
  •  60g rozpuszczonego masła
Granolę wymieszać z  rozpuszczonym masłem i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 22cm.
Schłodzić w lodówce.


Malinowe puree
Sładniki:
  • 200g malin(świeżych lub mrożonych)
  • łyżka cukru
  • łyżka wody
Wszystkie składniki umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać około 8-10 minut, aż owoce się rozpadną, a większa część soku odparuje.
Odstawić do wystudzenia i przygotować masę serową.


Masa serowo-ryżowa
Składniki:
  • 600g kremowego serka - może być z kubełka, sernik będzie wtedy wilgotniejszy
  • 200g ugotowanego w mleku ryżu*
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • szklanka cukru
  • 5 dużych jaj
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Ryż zmiksować i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować do połączenia.
Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać, łyżką nakładać maliny tworząc wzorek.
Piec w 165ºC przez ok. 90 minut, aż sernik z wierzchu będzie ścięty(podczas pieczenia obok tortownicy proponuję postawić niewielkie naczynie z wodą). Po tym czasie wystudzić do temperatury pokojowej, schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce.
Smacznego!


* - 200g to waga suchego ryżu(nie ważyłem po ugotowaniu ;) ). Ryż należy ugotować w proporcji 1:2(czyli ok. 500ml mleka) z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżek cukru.
** - pomysł na granolowy spód 

14 komentarzy:

  1. fantastyczny sernik - takie lubię najbardziej - o zwartej konsystencji, nie za bardzo kremowe... ciekawe połączenie ryżu i sera - wypróbuje ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowy i apetyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik z mlecznym ryżem, bosko! Coś dla mnie idealnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, bardzo ciekawe połączenie i bardzo pięknie prezentuje się ten serniczek! Zachęca do upieczenia! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja!!!
    pomysł oryginalny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niby sernik, a jednak coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do sernika z ryżem, ale jakoś tak... Lękam się chyba ;) Twój wygląda zachęcająco i motywująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo się do niego zbierałem, i wcale nie żałuję że go zrobiłem. :)

      Usuń
  8. Uwielbiam Twoje serniki, są bezsprzecznie jednymi z najlepszych jakie mogłam zobaczyć: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda szalenie apetycznie i na pewno tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. wlasnie go pieke i mam nadzieje,ze sie uda

    OdpowiedzUsuń