25 lis 2013

Szarlotka sypana


Bez zagniatania ciasta, wystarczy wymieszać suche składniki, masło zetrzeć na tarce lub jeśli ktoś jest leniuchem pokroić w cienkie plastry, a do tego jeśli mamy np. prażone jabłka w słoiku to, to ciasto staje się najłatwiejszym i najszybszym ciastem na świecie.
Wierzch jest przepysznie chrupiący i kruchy, a środek miękki, wilgotny i obłędnie pachnący cynamonem. Szarlotka idealna! :)

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła
  • 3 słoiki prażonych jabłek* lub 1,5kg, obranych i startych na grubych oczkach jabłek**

W miseczce wymieszać mąkę, kaszę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
Masło pokroić w cienkie plastry lub zmrozić je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać 1/4 suchych składników, rozłożyć 1/4 masła, wyłożyć 1/3 jabłek, wysypać kolejną część mąki, masła, jabłek. Ostatecznie powinny powstać cztery warstwy ciasta i 3 warstwy jabłek, na wierzch rozłożyć ostatnią część masła i delikatnie skropić go wodą(ja zrobiłem to przy pomocy spryskiwacza bo był pod ręką ;) ).
Piec 60-70 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Szarlotkę polecam wystudzić przed wypięciem z obręczy - swoją zostawiłem na noc w temperaturze pokojowej.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


* - jeśli jabłka ze słoiczka mają mało soku warto dodać do nich 1/2-3/4 szklanki soku pomarańczowego
** - jabłka doprawić cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny

 

9 komentarzy:

  1. idealna - nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to się u mnie mawia : ''Ciasto , które robi się same'' .
    Uwielbiam ją ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie !! jedna z najlepszych jakie widziałam ;) aż się je oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta szarlotka mnie zawsze fascynowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę ją w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotkę uwielbiam!
    Inne przepisy przeglądam i też mnie zainteresowały.
    Dodaję bloga do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie piekłam jej chyba wieki i całkiem o niej zapomniałam,:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też taką robiłam kilka razy, ale twoja wygląda bardziej efektownie :)

    OdpowiedzUsuń