Ostatnio na blogu pojawiało się sporo deserów z wykorzystaniem dyni. Tym razem zapraszam na dynię w wersji obiadowej.
Słodkawy i pikantny gulasz z kurczakiem, rodzynkami, czosnkiem no i dynią. Doskonale smakuje z kuskusem czy ryżem. Jeśli jesteście fanami tego pomarańczowego warzywa w różnych postaciach musicie zrobić i to danie.
Składniki:
- 500g pokrojonej w kostkę dyni
- 400g piersi z kurczaka pokrojonej w 2cm kostkę
- 2 duże cebule drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300ml bulionu drobiowego
- 200g przecieru pomidorowego
- po łyżeczce mielonego kminku, kolendry, ostrej papryki, cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 szklanki rodzynek
- garść świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- pieprz, sól
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, cebulę oraz czosnek. Smażyć na ostrym ogniu, aż wszystko się zrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć 2-3 minuty. Dodać dynię, rodzynki oraz bulion. Dusić ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie, a sos zgęstnieje. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę.
Smacznego!
Takim obiadkiem bym nie pogardziła :) Pyszności !
OdpowiedzUsuń