11 lis 2013

Tagine z dynią i kurczakiem


Ostatnio na blogu pojawiało się sporo deserów z wykorzystaniem dyni. Tym razem zapraszam na dynię w wersji obiadowej.
Słodkawy i pikantny gulasz z kurczakiem, rodzynkami, czosnkiem no i dynią. Doskonale smakuje z kuskusem czy ryżem. Jeśli jesteście fanami tego pomarańczowego warzywa w różnych postaciach musicie zrobić i to danie.

Składniki:
  • 500g pokrojonej w kostkę dyni
  • 400g piersi z kurczaka pokrojonej w 2cm kostkę
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 200g przecieru pomidorowego
  • po łyżeczce mielonego kminku, kolendry, ostrej papryki, cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
Kurczaka posypać wszystkimi przyprawami, odstawić na 2 godziny.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, cebulę oraz czosnek. Smażyć na ostrym ogniu, aż wszystko się zrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć 2-3 minuty. Dodać dynię, rodzynki oraz bulion. Dusić ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie, a sos zgęstnieje.  Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę.
Smacznego!


1 komentarz: