31 gru 2013

Budyniowy sernik ananasowo-kokosowy


Przyznam się szczerze, że sernik ten powstał z resztek. W lodówce miałem wiaderko sera, którego termin ważności chylił się ku końcowy(jak to możliwe, że nie został on wcześniej wykorzystany sam nie wiem), znalazła się też otwarta puszka ananasów z której ktoś wyjadł zaledwie plasterek i zostawił.resztę na pastwę losu.
Niezwykle ucieszyłem się, gdy w szarce trafiła się paczka herbatników bo zwolniło mnie to od wyrabiania ciasta na spód. Tak w 30 minut powstał ten sernik z którego jestem bardzo zadowolony, pomimo faktu, że nie powala wyglądem. ;)

Spód
Składniki:
  • 120g herbatników
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 90g masła
Herbatniki pokruszyć, dodać wiórki i masło. Wstawić całość do mikrofalówki na ok. 15s i wymieszać łyżką. Masa powinna przypominać mokry piasek.
Całość wysypać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22cm. Docisnąć dłonią do dna i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Ananasowa masa serowa
Składniki:
  • puszka ananasa w zalewie(ok. 400g)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 500g zmielonego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • 2 łyżki mąki pszennej*
  • pół szklanki cukru**
  • 4 średnie jaja
  • pół  szklanki wiórek kokosowych
Ananasa zmiksować blenderem wraz z zalewą i mlekiem na gładki mus. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej, całość postawić na gazie i ugotować bardzo gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia(może być lekko ciepły).
Wystudzony budyń zmiksować z serem, cukrem oraz jajami(aby uniknąć grudek można użyć blendera), na koniec dodać pozostałą mąkę i wiórki,  wylać całość na schłodzony spód.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 60-80 minut, aż wierzch sernika się zetnie i zacznie rumienić.

Dodatkowo:
  • kubek kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 6 plastrów ananasa***
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 400ml wody
Gdy sernik zacznie się rumienić wyjąć go z piekarnika i rozsmarować na jego wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem oraz wiórkami kokosowymi, ułożyć plastry ananasa i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić sernik do ostygnięcia.
Na zimny wylać rozpuszczoną i tężejącą galaretkę; wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.


* - ilość mąki polecam ustalić samemu bo wszystko zależy od tego czy używamy sztywnego, mielonego twarogu czy kremowego i bardziej płynnego sera z wiaderka
** - ilość wedle gustu i tego jak słodka była zalewa ananasów
*** - te 6 plastrów można pokroić w mniejsze części i dodać do masy serowej, to już pozostawiam waszej decyzji ;)

3 komentarze:

  1. Wspaniały sernik :) Miło byłoby uczcić takim Nowy Rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący , ananas fajnie tutaj się wpasował ;)
    Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  3. Może nie powala wyglądem, ale z pewnością jest pyszny!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń