To jedno z najprostszych ciast jakie można zrobić. Wszystko ogranicza się do użycia misy blendera. :)
Ciasto ma intensywny aromat pomarańczy z charakterystyczną goryczą, do tego jest ono zrobione bez dodatku tłuszczu więc dla niektórych może być to dodatkowy plus. :)
Ciasto
Składniki:
- 2 średnie pomarańcze - około 400g*
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 dużych jaj
Ciasto przelać do formy o średnicy 21-22cm, piec 60-70 minut w 180ºC. Stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Wystudzić na kratce.
Krem
Składniki:
- 60g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta, udekorować skórką pomarańczy.
Smacznego!
* - wybierajcie pomarańcze z cienką skórką
Mógłbyś podawać źródła przepisów? Zamiana kolejności składników nie czynie z tego przepisu Twojego własnego tworu autorskiego.
OdpowiedzUsuńChcesz być szanowany? Szanuj innych.
Szczerze powiedziawszy irytują mnie tego typu komentarze. Nie mam w obowiązku tłumaczenia się, ale skoro już....
UsuńPrzepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu, jeśli gdzieś istnieje taki w internecie, trudno, nie w mojej kwestii jest szukanie go tam.
BTW. jeśli idzie już o szanowanie, to wypadało by się chociażby podpisać jeśli zarzucasz mi plagiat lub inne tego typu rzeczy.
Pozdrawiam.
Widziałam kiedyś podobne u Doroty i strasznie zapadło mi w pamięć ;) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoja ukochana zimowa kompozycja smaków (obok piernikowych i cynamonowych) :).
OdpowiedzUsuńJak zwykle w kwestii wypieków jesteś niezawodny :]
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę prosty, a efekt wspaniały. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńaaa! idealne pod każdym względem. mniam :]
OdpowiedzUsuńJuż zimowe smaki u Ciebie ? A w sumie czemu nie ! W rmfm świąteczne piosenki lecą już od listopada :P
OdpowiedzUsuńDopisane do listy ciast do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor. Pomarańcza i czekolada bardzo się lubią; )
OdpowiedzUsuń:) Lubię ogromnie połączenie czekolady z pomarańczą. Idealny duet,
OdpowiedzUsuń