2 gru 2013

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe


To jedno z najprostszych ciast jakie można zrobić. Wszystko ogranicza się do użycia misy blendera. :)
Ciasto ma intensywny aromat pomarańczy z charakterystyczną goryczą, do tego jest ono zrobione bez dodatku tłuszczu więc dla niektórych może być to dodatkowy plus. :)

Ciasto
Składniki:
  • 2 średnie pomarańcze - około 400g*
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 dużych jaj
Pomarańcze zalać wodą i gotować około 1-1,5 godziny do miękkości, wystudzić, podzielić na mniejsze części(wybierając jednocześnie ewentualne pestki), zmiksować blenderem z cukrem oraz jajami na pulpę, dodać suche składniki i jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przelać do formy o średnicy 21-22cm, piec 60-70 minut w 180ºC. Stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Wystudzić na kratce.


Krem
Składniki:
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Czekoladę rozpuścić(np. w mikrofali), dodać cukier, śmietanę.
Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta, udekorować skórką pomarańczy.
Smacznego!


* - wybierajcie pomarańcze z cienką skórką

11 komentarzy:

  1. Mógłbyś podawać źródła przepisów? Zamiana kolejności składników nie czynie z tego przepisu Twojego własnego tworu autorskiego.

    Chcesz być szanowany? Szanuj innych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy irytują mnie tego typu komentarze. Nie mam w obowiązku tłumaczenia się, ale skoro już....
      Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu, jeśli gdzieś istnieje taki w internecie, trudno, nie w mojej kwestii jest szukanie go tam.
      BTW. jeśli idzie już o szanowanie, to wypadało by się chociażby podpisać jeśli zarzucasz mi plagiat lub inne tego typu rzeczy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Widziałam kiedyś podobne u Doroty i strasznie zapadło mi w pamięć ;) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana zimowa kompozycja smaków (obok piernikowych i cynamonowych) :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle w kwestii wypieków jesteś niezawodny :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis naprawdę prosty, a efekt wspaniały. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa! idealne pod każdym względem. mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Już zimowe smaki u Ciebie ? A w sumie czemu nie ! W rmfm świąteczne piosenki lecą już od listopada :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Dopisane do listy ciast do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny kolor. Pomarańcza i czekolada bardzo się lubią; )

    OdpowiedzUsuń
  10. :) Lubię ogromnie połączenie czekolady z pomarańczą. Idealny duet,

    OdpowiedzUsuń