14 gru 2013

Miniserniczki z malinami i kremem z białej czekolady


Wiecie, że serniki uwielbiam, a takie maleństwa jeszcze bardziej. Pyszna masa serowa, owsiany spód, krem z białej czekolady i malinowe serce w środku. Idealne połączenie moim zdaniem.
W najbliższym czasie postaram się zrobić sporo wersji tych jednorazowych serniczków. ;)

Krem z białej czekolady
Składniki:
  • 80g białej czekolady
  • 200ml śmietany 36%
  • 2 łyżki kremowego serka, np. mascarpone
  • łyżka soku z cytryny
Śmietankę i czekoladę rozpuścić(np. w kąpieli wodnej lub mikrofali), przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano dodać mascarpone oraz sok z cytryny, całość ubijać mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie sztywna.

Spód
Składniki:
  • ok. 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
Miód i masło rozpuścić w rondelku, dodać płatki owsiane i krótko przesmażyć(ok. 5 minut).
Masą wylepić dna papilotek w formie do muffin.
Odstawić na bok i przygotować masę serową.


Masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • ok. 12-14 dużych malin
Na spód z ciasteczek wyłożyć masę serową(do ok. 3/4 wysokości papilotek), w każdą na środku wcisnąć malinę. Piec 20 minut w 180ºC, po upływie tego czasu delikatnie wyciągnąć je z foremki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy(np. 1M Wiltona), wyciskać go zaczynając od środka, zataczając coraz to większy krąg.
Serniczki schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Raz robiłam miniserniczki ale ... nie wyszły :(
    Tym razem spróbuję z tego przepisu .

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! I do tego ta dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia, wspaniałe serniczki! Ochy i achy się sypią, mnie aż zazdrość bierze - jest aż tak wspaniale <3
    Jedno co mnie zastanawia to co tam robi różaniec...

    OdpowiedzUsuń