Klasyk na święta. Pyszne krucho-miodowe blaty ciasta przełożone kremem budyniowym(tak! kolejne udane podejście do niego ;) ) i oblane polewą czekoladową.
Przyznam się, że robiłem to ciasto pierwszy raz, bo w sumie to zawsze je kupowaliśmy, a przecież ono jest banalnie proste w przygotowaniu! Co prawda wymaga trochę czasu z pieczeniem, ale to jedyny mankament.
Ciasto
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru
- duże jajko
- 3 czubate łyżki miodu
- 5 łyżek śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Schłodzić 30 minut w lodówce, podzielić na 3 części.
Każdą, rozwałkować lub wylepić dno formy o wymiarach 35x30cm.
Piec przez 15-20 minut w 180ºC, aż do złotego koloru. Gorące blaty będą miękkie, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.
Krem budyniowy
Składniki:
- 700ml mleka
- 3 budynie waniliowe(każdy na pół litra mleka)
- 80g cukru
- 220g masła
- skórka i sok z jednej cytryny
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, a następnie partiami dodawać budyń. Na sam koniec wmieszać skórkę i sok z cytryny.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim płatem, pozostałem kremem. Ostatni, trzeci blat ciasta obrócić, aby płaską stroną był do góry. Polać przygotowaną polewą(100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z czubatą łyżką miodu oraz 3 łyżkami mleka)
Ciasto przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki(moim zdaniem najsmaczniejsze jest po 2 dniach ;) ).
Smacznego!
* - przepis na ciasto pochodzi z kotleta ;)
Taki klasyk a jaki dobry !
OdpowiedzUsuńI budyniowy krem ! Moja słabość :)
Uwielbiam to ciasto<3
OdpowiedzUsuńJa mam tak, że miodownik to miodownik, a stefanka to stefanka; D Miodownik jest z kremem budyniowym a stefanka z masą z kaszki manny, ale z tymi ciastami tak jest, każdy ma "swoje" wytłumaczenie: )
Klasyka w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńw składnikach znajduję się jajko, a później w przepisie jest pominięte, rozumjiem, że należy je dodać razem ze składnikami jak śmietana i miód? :)
OdpowiedzUsuńTak, tak. Jak najbardziej. Jestem zbyt roztrzepany , przepraszam za niedopatrzenie. ;)
Usuńwłaśnie tak zrobiłam, moje placki nie wyszły takie łądne jak Twoje, są strasznie płaskie, ale mam nadzieje smakiem nie będą odbiegały od oryginału, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń