11 gru 2013

Miodownik, stefanka


Klasyk na święta. Pyszne krucho-miodowe blaty ciasta przełożone kremem budyniowym(tak! kolejne udane podejście do niego ;) ) i oblane polewą czekoladową.
Przyznam się, że robiłem to ciasto pierwszy raz, bo w sumie to zawsze je kupowaliśmy, a przecież ono jest banalnie proste w przygotowaniu! Co prawda wymaga trochę czasu z pieczeniem, ale to jedyny mankament.

Ciasto
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • duże jajko
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 5 łyżek śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać miód, śmietanę, jajako oraz masło. Wyrobić najlepiej za pomocą miksera z końcówkami w kształcie haków, gdy ciasto zacznie się zbrylać przełożyć na posypaną mąką blat i zagnieść do całkowitego połączenia się.
Schłodzić 30 minut w lodówce, podzielić na 3 części.
Każdą, rozwałkować lub wylepić dno formy o wymiarach 35x30cm.
Piec przez 15-20 minut w 180ºC, aż do złotego koloru. Gorące blaty będą miękkie, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.



Krem budyniowy
Składniki:
  • 700ml mleka
  • 3 budynie waniliowe(każdy na pół litra mleka)
  • 80g cukru
  • 220g masła
  • skórka i sok z jednej cytryny
500ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy i ugotować bardzo gesty budyń. Przykryć folią, obstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, a następnie partiami dodawać budyń. Na sam koniec wmieszać skórkę i sok z cytryny.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim płatem, pozostałem kremem. Ostatni, trzeci blat ciasta obrócić, aby płaską stroną był do góry. Polać przygotowaną polewą(100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z czubatą łyżką miodu oraz 3 łyżkami mleka)
Ciasto przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki(moim zdaniem najsmaczniejsze jest po 2 dniach ;) ).
Smacznego!


 * - przepis na ciasto pochodzi z kotleta ;)

 

6 komentarzy:

  1. Taki klasyk a jaki dobry !
    I budyniowy krem ! Moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto<3
    Ja mam tak, że miodownik to miodownik, a stefanka to stefanka; D Miodownik jest z kremem budyniowym a stefanka z masą z kaszki manny, ale z tymi ciastami tak jest, każdy ma "swoje" wytłumaczenie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. w składnikach znajduję się jajko, a później w przepisie jest pominięte, rozumjiem, że należy je dodać razem ze składnikami jak śmietana i miód? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak. Jak najbardziej. Jestem zbyt roztrzepany , przepraszam za niedopatrzenie. ;)

      Usuń
  4. właśnie tak zrobiłam, moje placki nie wyszły takie łądne jak Twoje, są strasznie płaskie, ale mam nadzieje smakiem nie będą odbiegały od oryginału, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń