Piernik na ostatnią chwilę, ekspresowy w wykonaniu ale przepyszny! Wilgotny, aromatyczny po prostu wspaniały. Długo szukałem przepisu z którego byłbym zadowolony, inne pierniki zazwyczaj są suche i potrzebują długiego czasu, aby się "przegryźć", ale nie ten. ;)
Zdecydowanie pojawi się na naszym stole w święta.
Składniki:
- 130g masła
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki powideł
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
Masę przelać do keksówki o długości ok. 25cm, piec w 180ºCprzez około godzinę, aż do czasu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Wystudzony piernik przekroić na pół(prosto, nie tak jak ja ;) ), posmarować powidłami, złożyć i schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Po tym czasie przygotować polewę(50g czekolady rozpuścić z łyżką miodu i łyżką mleka) i oblać nią ciasto.
Smacznego!
* - przepis z KW, polecam
Piekłam go rok temu i teraz tez będzie :) Naprawdę najlepszy ;-)
OdpowiedzUsuńOj! U mnie też na pewno zagości, dzięki za przepis! Zazdroszczę Twoim przyjaciołom i rodzinie, że mogą wcinać te wszystkie smakowite rzeczy. A zdjęcia? Niesamowite. Jak z najlepszych książek kucharskich! Z przyjemnością tutaj zaglądam i zjadłabym (wypróbowałabym) WSZYSTKO! Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńA będziesz robił w tym sezonie świątecznym pierniczki? :)
UsuńNarobiłeś smaku tym piernikiem!;) Ruszam zatem z moją Oliśką do kuchni;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też taki piekę.
OdpowiedzUsuńA ja nie tykam się piernika :< Co go robię to wióry a nie piernik .
OdpowiedzUsuńWypróbuj ten przepis. Jest genialny. :)
UsuńSuper zdjęcia *.*
OdpowiedzUsuńPięknie :) Jak zawsze zresztą :)
OdpowiedzUsuńMateusz, to już się robi monotonne :P
Ale sliczny CI wyszedl :) Chyba wyprobuje bo przepis super! :)
OdpowiedzUsuńpilne!!! ta twoja keksówka ma 25 cm u góry czy na dole??? ważne by proporcje dobre były bo jak nie to musze zmieniac:)
OdpowiedzUsuńMateusz, dzięki za wszystkie inspiracje a było ich już całkiem sporo!
Podziwiam, ze z taka częstością pieczesz, gotujesz... ja mam 2 małych dzieci ale staram się ile sił w rękach i czasu by minimum 2 razy w tygodniu cos upiec a Ty codziennie nowy wpis na blogu!
U góry 25cm, na dole 22 i o wysokości 8cm.
UsuńDziękuję bardzo. :) Za cel postanowiłem sobie codziennie dodawać po jednym przepisie, przynajmniej przez pierwszy rok blogowania i chcę się z tego wywiązać. :)
Zaczełam piec za nim zdazyłes odpisac o wymiarach keksówki-ryzykowałam ale wyszło pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńFaktycznie cudny przepis-piernik idealny, wilgotny, mięciutki, no i jeszcze wpadły mi w rece boskie konfitury śliwkowe... wiec jak się domyślasz goście zajadali, smakowali az zjedli wszystko! A dodam ze oprócz piernika były trzy inne ciasta a gosci tylko 6:)