6 gru 2013

Pierniczki z powidłami


Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne pierniczki z powidłami. Bardzo szybkie w przygotowaniu więc jeśli zajdzie niespodziewana potrzeba zrobienia czegoś słodkiego do kawy polecam właśnie je. :)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g miodu
  • 50g masła
  • 2 średnie jaja
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierniczka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • słoiczek powideł, np. z tego przepisu
Z 3 łyżek cukru zrobić karmel(w rondelku podgrzewać cukier, nie mieszając go, aż do złotego koloru), gdy będzie miał bursztynowy kolor dolać 1/3 szklanki wody, pozostały cukier, miód, masło i przyprawy. Jeśli masa samoczynnie się nie rozpuści można ją delikatnie podgrzać. Gotową odstawić na ok. 20 minut do przestygnięcia, a następnie za pomocą łyżki wmieszać jaja i mąkę wymieszaną z sodą.
Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Swoje wstawiłem na 3 godziny do lodówki, po tym czasie wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, w każdej kciukiem zrobić wgłębienie(prawie do samej blaszki), napełniać powidłami.
Piec ok.18 minut w 180ºC.
Upieczone pierniczki można polukrować.


* - przepis z MW

 

6 komentarzy:

  1. Z powidłami to te moje ulubione ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki najbardziej smakują mi z powidłami w środku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki? wyglądają jak bułki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak uroczo one wyglądają! : )
    Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nadzieję prawdziwą śliwką, bo mam zamrożone. i będę się rozpływac...

    OdpowiedzUsuń