11 gru 2013

Piernik przekładany


Piernik na ostatnią chwilę, ekspresowy w wykonaniu ale przepyszny! Wilgotny, aromatyczny po prostu wspaniały. Długo szukałem przepisu z którego byłbym zadowolony, inne pierniki zazwyczaj są suche i potrzebują długiego czasu, aby się "przegryźć", ale nie ten. ;)
Zdecydowanie pojawi się na naszym stole w święta.

Składniki:
  • 130g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki powideł 
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
W rondelku rozpuścić masło, cukier, powidła, miód, kawę, przyprawy. Gdy masa się połączy zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka oraz sodę, cały czas mieszając wsypywać mąkę.
Masę przelać do keksówki o długości ok. 25cm, piec w 180ºCprzez około godzinę, aż do czasu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Wystudzony piernik przekroić na pół(prosto, nie tak jak ja ;) ), posmarować powidłami, złożyć i schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Po tym czasie przygotować polewę(50g czekolady rozpuścić z łyżką miodu i łyżką mleka) i oblać nią ciasto.
Smacznego!


* - przepis z KW, polecam

 

14 komentarzy:

  1. Piekłam go rok temu i teraz tez będzie :) Naprawdę najlepszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj! U mnie też na pewno zagości, dzięki za przepis! Zazdroszczę Twoim przyjaciołom i rodzinie, że mogą wcinać te wszystkie smakowite rzeczy. A zdjęcia? Niesamowite. Jak z najlepszych książek kucharskich! Z przyjemnością tutaj zaglądam i zjadłabym (wypróbowałabym) WSZYSTKO! Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłeś smaku tym piernikiem!;) Ruszam zatem z moją Oliśką do kuchni;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie tykam się piernika :< Co go robię to wióry a nie piernik .

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie :) Jak zawsze zresztą :)
    Mateusz, to już się robi monotonne :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale sliczny CI wyszedl :) Chyba wyprobuje bo przepis super! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pilne!!! ta twoja keksówka ma 25 cm u góry czy na dole??? ważne by proporcje dobre były bo jak nie to musze zmieniac:)

    Mateusz, dzięki za wszystkie inspiracje a było ich już całkiem sporo!
    Podziwiam, ze z taka częstością pieczesz, gotujesz... ja mam 2 małych dzieci ale staram się ile sił w rękach i czasu by minimum 2 razy w tygodniu cos upiec a Ty codziennie nowy wpis na blogu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U góry 25cm, na dole 22 i o wysokości 8cm.

      Dziękuję bardzo. :) Za cel postanowiłem sobie codziennie dodawać po jednym przepisie, przynajmniej przez pierwszy rok blogowania i chcę się z tego wywiązać. :)

      Usuń
  8. Zaczełam piec za nim zdazyłes odpisac o wymiarach keksówki-ryzykowałam ale wyszło pierwsza klasa!
    Faktycznie cudny przepis-piernik idealny, wilgotny, mięciutki, no i jeszcze wpadły mi w rece boskie konfitury śliwkowe... wiec jak się domyślasz goście zajadali, smakowali az zjedli wszystko! A dodam ze oprócz piernika były trzy inne ciasta a gosci tylko 6:)

    OdpowiedzUsuń