26 gru 2013

Sernik marmurkowy


Zapomniałem o nim na śmierć! Zrobiłem go chyba ze 2 miesiące temu i tak sobie zdjęcia leżą w folderze, może nie powalają ale jakoś nie miałem zbytniej weny do fotografowania...

Sernik jest dość prosty w przygotowaniu, bo to najzwyklejsza waniliowa masa serowa, z dużymi kawałkami czekolady spoczywająca na spodzie brownie i obłożona kremem czekoladowym z jogurtu i nutelli. Zdecydowanie kaloryczna propozycja, ale sernik taki być musi!

Brownie spód
Składniki:
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masło, czekoladę i kawę rozpuścić w rondelku na minimalnym ogniu(uwaga, aby masy nie przypalić!), jaja ubić z cukrem ok. 5 minut, aż staną się jasne i geste. Cały czas miksując dodawać przestudzoną masę czekoladową oraz przesiane suche składniki.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23cm, piec 25 minut w 180ºC.


Masa serowa
Składniki:
  • 700g mielonego twarogu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 200g gorzkiej czekolady(użyłem z kawałkami orzechów laskowych, zdecydowanie polecam ten wybór ;) )
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżka esencji waniliowej
Twaróg utrzeć ze śmietanką i cukrem, dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Na sam koniec wmieszać połamaną w kostki czekoladę(można wcześniej delikatnie obtoczyć ją w mące).
Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać i piec w 160ºC przez 80 minut, aż do czasu gdy sernik będzie ścięty(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu tortownicą).
Upieczony schłodzić przez noc w lodówce.

Krem czekoladowy
Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 200g nutelli
  • łyżka kakao
 Jogurt dzień przed przygotowywaniem kremu należy odsączyć, to znaczy wylać go na sitko zawieszone nad miseczką i wyłożone ręcznikiem papierowym. Po nocy w misce zbierze się woda, a jogurt będzie przypominał kremowy serek.
Odsączony zmiksować z nutellą oraz kakao. Wyłożyć go równomierną warstwą na schłodzony sernik, udekorować można stróżkami gorzkiej i białej czekolady.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Im kaloryczniejszy sernik tym lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kama

    witam:) czy ten sernik mazisty, kremowy? poszukuję przepisu właśnie na taki serniczek. Słyszałam, że dodatek sera mascarpone sprawia, że sernik jest kremowy...czy kremówka również?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli sernik ma wyjść wilgotny i mazisty to polecam zrobić go z dodatkiem mascarpone lub np. z kremowych serków z wiaderka, np. President doskonale się sprawdza.

      Usuń