18 gru 2013

Sernik pistacjowy


Zielonego sernika, jeszcze na blogu nie mam prawda? :)
Pistacje uwielbiam, sernik też więc czemu by ich nie połączyć? Na święta warto zaskoczyć nim gości. :)


Spód
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 140g masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • małe jajko lub większe żółtko
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać zimne masło, posiekać, aż będzie w mniejszych kawałkach.
Dodać jajko i wyrobić gładkie i zwarte ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową.



Pistacjowa masa serowa
Składniki:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 4 duże jajka
  • 300g niesolonych pistacji*
  • sok i skórka otarta z jednej limonki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobiona zielonego barwnika**
Pistacje zmielić w blenderze, gdy będzie w postaci małych okruszków dodać śmietanę i ponownie zmiksować do uzyskania pasty.
W misie miksera utrzeć twaróg z cukrem oraz jajami, na sam koniec dodać masę pistacjową, mąkę, sok i skórkę z limonki oraz ewentualnie odrobinę zielonego barwnika.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec ok. 60-80 minut w 160ºC, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Upieczony całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi orzechami.
Smacznego!


* - waga bez łupinek. Przed zmieleniem polecam uprażyć orzechy na patelni, wydobędzie to ich aromat i smak.
** - nie jest on konieczny ;)

9 komentarzy:

  1. Wyglada niezwykle puszyscie i delikatnie :)
    Podobaja mi sie Twoje cake-owe pomysly :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda rewelacyjnie, bardzo dostojnie i szlachetnie, cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pistacje ! Z sernikiem to musi być bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny :) Czy bez barwnika bedzie rownie zielony?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo niecodziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolor mnie oczarwał!!!jestem ciekawa jego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie można kupić niesolone pistacje? Ja wszędzie spotykam solone i w łupinkach! A tak mi się chce tego sernika!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygrzebałem na allegro, ale myślę że solone też się nadadzą. W końcu sól podbija smaki, a nie będzie to jakaś ogromna jej ilość. ;)

      Usuń