13 gru 2013

Sernik z makiem i lemon curd


Może to będzie ciasto, którym zaskoczycie gości na święta?
Na takie połączeniu smaków trafiłem już jakiś czas temu na blogu Elizy*, ale dopiero niedawno zdecydowałem się go zrobić, a to głównie za sprawą braku suchego maku. ;)
Najlepiej dzień, przed przygotowywaniem sernika zrobić lemon curd, np. z tego przepisu oraz odsączyć na sicie jogurt grecki.

Spód
Składniki:
  • szklanka maki
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • małe jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
 Wszystkie składniki posiekać ze sobą nożem(lub wymieszać mikserem z końcówkami w kształcie haków) i zagnieść gładkie ciasto(w razie potrzeby gdyby nie chciało się związać dodać łyżkę wody).
Wylepić nim dno tortownicy 23cm. Podpiec przez 15 minut w 180ºC, aż się zarumieni, a w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
Składniki:
  • 700g twarogu
  • 200g kwaśnej śmietany
  • pół szklanki lemon curdu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • jeden budyń waniliowy( proszek)
  • 1/3 szklanki suchego maku
Twaróg utrzeć ze śmietaną, lemon curdem i cukrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka oraz budyń. Na sam koniec wmieszać mak.
Masę przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w 170ºC, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Sernik wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 4-5 godzin.


Polewa
Składniki
  • 400g jogurtu greckiego**
  • pół szklanki lemon curdu
  • 3 łyżki cukru pudru
Z kremu odłożyć sobie 2-3 łyżki do ewentualnej dekoracji, a pozostały zmiksować z odsączonym jogurtem i cukrem.
Tak przygotowaną polewę wyłożyć na schłodzony sernik, udekorować pozostawionym kremem i schłodzić jeszcze 2-3 godziny.


* - Zapraszam na jej bloga
** - jest to waga przed odsączeniem, jogurt należy dzień wcześniej wylać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, "zawiesić" na rancie miseczki i pozostawić na noc w lodówce do odsączenia z wody. Rano powinien mieć konsystencję gęstego kremowego serka.

13 komentarzy:

  1. ze względów estetycznych szkoda byłoby mi go zjeść - zarówno Twoje zdjęcia jak i wygląd wypieków zawsze powalają mnie na kolana :)

    muszę koniecznie potrakować rodzinę takim sernikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę bardzo interesujące połączenie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! I napewno nieziemsko smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ktory to juz raz oczarowujesz mnie swoim sernikiem? Juz nawet przestalam liczyc :) Ten jest genialny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal serniki to moja pasja. :D Aktualnie w lodówce mam 5kg twarogu, Niedługo zabieram się za sernik pistacjowy! Mam nadzieję, że okaże się hitem. :)

      Usuń
  5. Zgadzam się - zdjęcia piękne ;)
    Ja uwielbiam serniki z makiem !

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej! Wpadam tu od kilku miesięcy i stwierdzam: jesteś niesamowity.Powiedz, jak się wyrabiasz z nieomalże codziennym pieczeniem i publikowaniem? Podziwiam Cię. Wypieki wspaniale, a zdjęcia takie, że ślinka cieknie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że mam stałych odwiedzających. :)
      W kuchni lubię grzebać i robię to faktycznie prawie codziennie, czasami mam lenia, że piekarnik nie jest włączany przez tydzień, ale na szczęście w takich sytuacjach mam kilka przepisów do przodu i mogę zrobić sobie urlop(?) ;)

      Usuń
  7. Takiego sernika jeszcze moje oczy nie widziały!

    OdpowiedzUsuń