5 sty 2014

Biscotti


Idealne do kawy, chrupiące z skórką pomarańczową i migdałami. Pierwszy raz je robiłem i na pewno pojawią się też inne odsłony.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • skórka i sok z dużej pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • szklanka migdałów

Jajka ubić z cukrem na puszystą u jasną masę, dodać pomarańczę oraz proszek do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawać mąkę(finalnie ma powstać gęste i lepiące się ciasto).
Migdały uprażyć, z grubsza posiekać i wmieszać do ciasta.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce uformować dwa zgrabne bochenki(pomagając sobie dłońmi zamoczonymi w wodzie).
Piec je prze ok. 25-30 minut w 180ºC, aż do zrumienienia się.

Gorące wyjąć z pieca, odczekać 5-10 minut i ostrym nożem pokroić w kromki o grubości 1cm.
Ułożyć je na blaszce i opiekać 8 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec ok. 4min.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Te ciasta to moja słabość - gdy pojawią się do kawy ... przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je robiłem, tylko w świątecznej wersji piernikowej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma lepszego dodatku do dobrej kawy :)

    OdpowiedzUsuń