Trochę różniąca się od tradycyjnej , lekko świąteczna z nutą piernika, cynamonu i ajerkoniaku.
Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 40g roztopionego masła
Mąkę przesiać z przyprawami i wraz z masłem delikatnie wmieszać łyżką do masy.
Wylać ją do tortownicy o średni 23cm, piec w 180ºCpzrez około 35 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Wystudzić i podzielić na dwa blaty.
Dodatkowo:
- pół słoiczka powideł śliwkowych
- 100g gorzkiej czekolady
- łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki słabej kawy(poncz)
Krem
Składniki:
- 600ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki żelatyny(rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody)
- 50ml ajerkoniaku
- pół łyżeczki cynamonu
Pierwszy blat ciasta nasączyć, wyłożyć ubitą śmietankę(odłożyć 5-6 łyżek do dekoracji), przykryć drugim nasączonym blatem, rozsmarować powidła i oblać polewą.*
Schłodzić minimum 3-4 godziny, przed podaniem udekorować pozostałą śmietaną.
obłęd! wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko
OdpowiedzUsuńNajchętniej ukradłabym Ci kawałek !
Ślinka mi cieknie, jak mojemu synkowi któremu dokucza ząbkowanie ;P
Boska - korzenna chyba nawet lepsza niż klasyczna :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł żeby dodać do ciasta przyprawę do piernika!
OdpowiedzUsuńmyślę, że moja rodzina potrzebuje takiej W-Ztki , raczej ja to wiem, oni się dopiero dowiedzą :D :D
OdpowiedzUsuń