4 sty 2014

Ciastka czekoladowe - najlepsze!


Najlepsze ciasta czekoladowe jakie do tej pory miałem okazję jeść.
Miękkie, ciągnące się, wilgotne, lepiące do zębów, z nadzieniem toffi i oprószone solą z wierzchu. IDEALNE! :D


Składniki:
  • 130g masła
  • 250g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka kawy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 16 cukierków toffi - najlepsze do tego celu moim zdaniem są Dumle, ale aktualnie ciężko je dostać, więc wszystkie ciągnące i lepkie się nadadzą ;)
  • sól
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Na małym ogniu rozpuścić masło i kawę, zdjąć z ognia, dodać cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia.
Mieszając łyżką stopniowo dodawać mąkę. Ma powstać gęste i bardzo lepkie ciasto.
Mocząc łyżkę w gorącej wodzie nabierać spore porcje ciasta i wykładać je na blaszkę(powinno wyjść ok. 14-16 porcji), w każdą wcisnąć cukierka toffi. Wilgotnymi dłońmi zlepić brzegi tak aby "zamknąć" nadzienie.
Przed wstawieniem do piekarnika posypać je solą.
Piec ok. 8-10* minut, a następnie po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i przełożyć na kratkę.
Zajadać gorące, bo są najlepsze. :)


* - pierwszą partię piekłem 10 minut i moim zdaniem wyszły zbyt zbite. Drugą piekłem 8 i były idealne. Miałem obawy bo po wyjęciu ich z pieca były tak miękkie, że po dotknięciu palcem zostawał dołeczek, ale osobiście poleca piec krócej niż dłużej. ;)

11 komentarzy:

  1. Tak , tak , tak , tak ! Ten karmel , czekolada - robię zaraz , teraz , już ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę, nie teraz, gdy próbuję schudnąć do studniówki. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne. wyglądają świetnie i na pewno równie dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, robisz niesamowite wypieki. Gratulacje, masz talent. Tak trzymaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka z czekoladą... Głębokie, słodko-słone, z posmakiem karmelu. Chyba każdy byłby nimi zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  6. czekoladowy obłęd! dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma wyjścia, wskakują na wysoką pozycję w liście 'do zrobienia'! Ciastka są pewnie obłędne, tak ja te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma co, wskakują na wysoką pozycję na liście 'do zrobienia'! I strasznie mi się spodobały te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. veni, vidi, vici! BYŁY SUPERRRRRRRRRRRRRR:D ocenione zostały jednomyślnie: 10/10 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, gdyby jakimś sposobem zostało kilka na drugi dzień wystarczy wstawić je na kilka sekund do mikrofali. Stają się miękkie, ciągnące i gorące, jak prosto z pieca. :)

      Usuń