Taki oto torcik powstał na święta. To już ostatni przepis na ciasta które zrobiłem w tym okresie.
Kakaowe blaty, masa serowa i karmelowa polewa z moimi ulubionymi orzeszkami ziemnymi. :)
Zapraszam!
Sos karmelowy
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
Masę postawić na delikatnym ogniu i podgrzewać, aż do zagotowania się, dodać orzeszki, schłodzić.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 100g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Na delikatnych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i sodą, oraz mleko(zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
Masę podzielić na dwie części.
Masa serowa
Składniki:
- 600g mielonego twarodu
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do tortownicy o średnicy 24cm wylać połowę masy czekoladowej, piec 20 minut w 180ºC. Delikatnie wysunąć, wylać połowę masy serowej, piec 20 minut i delikatnie wyłożyć pozostałą część ciasta, kolejne 20 minut pieczenia i wylewamy ostatnią, serową warstwę. Dopiekamy ok. 15 minut- środek może delikatnie drgać.Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Przed podaniem polewamy przygotowanym karmelem.
Smacznego!
Dużo żeś tych ciast na święta popiekł ! Ale ten to bije wszystkie na głowę - te orzeszki w karmelu *.*
OdpowiedzUsuńTa polewa mnie uwiodła. Piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWow, Super wygląda i wyobrażam sobie jak musiało smakować, mniam
OdpowiedzUsuńMokry, czekoladowy i wilgotny ;) jak tu nie szaleć?
OdpowiedzUsuńWszystkiego Dobrego w Nowym Roku M :)
Dziękuję i również wszystkiego dobrego. :*
UsuńPrzeokropnie apetycznie wygląda i ten karmel, mniammm)))
OdpowiedzUsuńAle apetyczny tort!
OdpowiedzUsuńidealne ciasto na moje urodziny :-) dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńNie rozumiem - pierwsza część 20 min , druga 20 , trzecia 20 a czwarta 15. Razem 75 min część pierwsza a 4 część 15 .Czy to się upiecze dobrze?
OdpowiedzUsuńJak widać upiekło się, zakalca nie wykryliśmy. :)
UsuńCo znaczy 1-1 i 1/4 mąki. Ile tej mąki.
OdpowiedzUsuńJuż na maila poszła odp. :)
UsuńCiasto wykonane. Przesmaczne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńupiekłam ten tort tydz temu,jest boski w smaku! :-D :-D :-D
OdpowiedzUsuńMateusz,czy mozna polac tort karmelem przed wlozeniem go do lodowki....????
OdpowiedzUsuńWstrzymałby się i polał dopiero po schłodzeniu.
UsuńNie wiem dlaczego ale ciasto w ogóle mi nie wyrosło... a jakie mają być te orzeszki, solone czy inne?
UsuńA czy wbity w ciasto patyczek był suchy przed wylaniem masy serowej?
Usuń