24 sty 2014

Kokosowe ciasto dyniowe


Na tą chwilę to ostatni wypiek dyniowy. :)
Wilgotne, przypominające biszkopt ciasto z dodatkiem tartej dyni oraz wiórków kokosowych pokryte kokosowym kremem z mascarpone i mleczka kokosowego. Zachęcam do wypróbowania. :)

Ciasto dyniowe
Składniki:
  • 5 jaj
  • 300g startej na drobnych oczkach dyni
  • 180g mąki
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
Białka ubić na sztywno z połową cukru, żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę, cały czas miksując dodać sok, skórkę z pomarańczy, mleka i proszek do pieczenia. Wmieszać startą dynię, kokos i przesianą mąkę.
Partiami(w 3 turach) dodawać ubitą pianę z białek.
Masę wyłożyć do blaszki ok. 30x35cm, piec w 180ºC przez 50-60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Całkowicie wystudzić.


Krem kokosowy
Składniki:
  • 300g mascarpone
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 150ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
Ser, śmietankę i cukier ubić na bardzo sztywną masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać mleczko kokosowe.
Przygotowany krem rozłożyć na wystudzony cieście. Schłodzić minimum 5 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub krokantem kokosowym.
Smacznego!


1 komentarz: