28 sty 2014

Sernik tres leches


Sernik zainspirowany mlecznym ciastem czyli tres leches, które po upieczeniu nasącza się trzema rodzajami mleka. Spód właśnie wykonany jest w ten sposób, a sama masa serowa została osłodzona skondensowanym słodzonym mlekiem. Żeby było ciekawiej wierzch stanowi warstwa z ubitej kremówki i kilka malin. Musicie koniecznie spróbować! :)

Spód tres leches
Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 50g masła
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
Nasączenie
  • 80ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 80ml mleka skondensowanego
  • 40ml śmietanki 30%
Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać je z mlekiem.
Jajka(całe) ubić z cukrem na jasną, puszystą i gęstą masę(ubijać ok. 6-7 minut), miksując na minimalnych obrotach wlać mokre składniki, a następnie przesiane suche.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 35x30cm, piec w 180ºC przez 25 minut, aż do ładnego zrumienienia.

Na gorące ciasto wylać wymieszane mlek(oba skondensowane z śmietanką), odstawić na 5 minut aby płyn wsiąkł.


Masa serowa
Składniki:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 530g mleka skondensowanego słodzonego(użyłem takiego)
  • 400g mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 1/3 szklani cukru
  • 5 jaj
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
Twaróg zmiksować z cukrem, mlekami i wszystkimi innymi składnikami na gładką masę starając się nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza do niej.
Ser wyłożyć na ciepły spód, piec w 170ºC przez ok. 60-80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodatkowo:
  • 350ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny lub inne owoce do podania
Na schłodzony sernik wyłożyć ubitą z cukrem śmietankę.
Każdą porcję dekorować owocami.
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. o rany jaki obłędny te serniczek:) wspaniała stylizacja, cudowne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. interesujący :) Coś zupełnie nowego dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda ekstra! Tylko widelczyk trochę półmiskowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny genialny sernik w Twoim wykonaniu! fantastyczny :) i podoba mi się, że przeniosłeś smaki z ciasta na sernik, lubię takie pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam tort tres leches! Jest niesamowicie pyszny i taki wilgotny, pychotka! Ale sernik? Sernik to musi być pełen odjazd, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no takiego sernika to nie jadłam! pycha!i co Ty mi tu o poprzeczkach piszesz:)) pozdrawiam i polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ten Twój torcik to dla mnie mistrzostwo. Wygląda bosko! :D

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasto tres leches więc wyobrażam sobie jaki ten sernik musi być pyszny! Dodaje do zakładek i kiedyś z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te maliny komponują się idealnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesteś mistrzem wypieków, jeny!

    OdpowiedzUsuń