26 sty 2014

Sernik z karmelizowanymi jabłkami


Pyszny serniczek o lekko migdałowej nucie z delikatną masą serową i warstwą karmelizowanych jabłek. Zdecydowanie na tą porę roku, bo po zjedzeniu kawałka robi się cieplej. :)

Spód
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać masło, rozetrzeć je w palcach, a gdy będzie przypominać kruszonkę wlać rozbełtane jajko. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.Wylepić nim dno oraz boki keksówki o wymiarach 7x25cm, podpiekać ok. 20 minut w 180º.

Masa serowa
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 400g twarogu mielonego
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się, wylać na podpieczony spód.
Piec w 180ºCprzez 45-50 minut, aż do delikatnego zrumienienia się z wierzchu.


Karmelizowane jabłka
Składniki:
  • 4-5 jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  zasypać je cukrem, dodać przyprawy i pomarańczę. Gotować ok. 10 minut, aż płyn zredukuje swoją objętość, a owoce zamienią się w dżem. Na tym etapie dodać resztę jabłek pokrojonych w większe plastry. Prużyć je ok. 6-7 minut, aż zmiękną.
Gorące jabłka wyłożyć na upieczony(również ciepły) sernik.
Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Poezja ! A gdyby tak zrobić z karmelizowanymi bananami ? Niebo ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie! nie tylko jestem fanką serników, ale i jabłek - świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A Kiciuś już przyszedł? :) Ja swojego wygrałam w poprzedniej edycji konkursu i naprawdę szczerze ucieszyłam się, gdy zobaczyłam Cię wśród obecnych zwycięzców. Nagroda w pełni zasłużona. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bo to dla mnie była ogromna radość. Totalnie nie spodziewałem się wygranej tym bardziej, że zgłoszenie można powiedzieć wysłałem rzutem na taśmę w ostatnim terminie. :)
      Jeszcze nie dotarł, ale myślę że w tym tygodniu będzie już pracował i wyrabiał ciasto na weekendową pizzę w gronie znajomych. :D

      Ja u Ciebie się spisuje? Jest tak wspaniały jak sobie go wyobrażam? Wkładam ręce do kieszeni i wszystko dzieje się samo?
      Najbardziej cieszy mnie wizja haka do wyrabiania ciasta. Koniec z ręcznym ugniataniem, szczególnie tych o wysokiej wilgotności. Zrobienie focaccii nie będzie już wyzwaniem! :D

      Usuń
    2. Tak to prawda - hak to wspaniała sprawa. Po 10 minutach ręcznego wyrabiania drożdżowego odpadały mi witki, a teraz - komfort. Robot wyrabia, a ja odpoczywam :) Bardzo fajna jest również końcówka do ubijania, tylko to mieszadło do niczego, bo nie zbiera kremu czy ciasta ze ścianek misy. Muszę dokupić te z silikonową "zbieraczką". Szkoda, że te wszystkie końcówki i odstawki są takie drogie, ale pewnie z czasem skompletuje kilka. Życzę przyjemności z korzystania ;) Koniecznie daj znać jak się spisuje.

      Usuń
    3. Też myślałem, że nie wymienić tego mieszadła na to z sylikonową końcówką, ale w sumie zawsze można zatrzymać mikser i zeskrobać boki łopatką.
      Oczywiście, dam znać. Myślałem, że już dziś dojechał bo akurat wracałem do domu i gdy tylko skręciłem w swoją dróżkę zobaczyłem samochód kuriera. Gaz w podłogę i pognałem, ale niestety doszło co innego. :D

      Usuń
  4. Bosko wygląda!
    Nie odmówiłbym takiego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernika z jabłkami jeszcze nie jadłam, wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń