3 sty 2014

Tort czekoladowo serowy


Taki oto torcik powstał na święta. To już ostatni przepis na ciasta które zrobiłem w tym okresie.
Kakaowe blaty, masa serowa i karmelowa polewa z moimi ulubionymi orzeszkami ziemnymi. :)
Zapraszam!

Sos karmelowy
Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
Cukier wsypać do rondla z grubym dnem, na średnim ogniu nie mieszając podgrzewać, aż nabierze bursztynowej barwy(uwaga, można bardzo łatwo przypalić karmel więc jeśli boicie się podgrzewać sam cukier proponuję na samym początku dodać do niej 1/4 szklanki wody, karmelizacja zajmie trochę dłużej, ale łatwiej zapanować nad nim wtedy ;) ), zdjąć z ognia, wlać połowę śmietanki(uwaga pryska), wymieszać i dolać drugą część śmietany z rozpuszczoną w niej mąką ziemniaczaną.
Masę postawić na delikatnym ogniu i podgrzewać, aż do zagotowania się, dodać orzeszki, schłodzić.


Ciasto czekoladowe
Składniki:
  • 100g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Na delikatnych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i sodą, oraz mleko(zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
Masę podzielić na dwie części.


Masa serowa
Składniki:
  • 600g mielonego twarodu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji

Do tortownicy o średnicy 24cm wylać połowę masy czekoladowej, piec 20 minut w 180ºC. Delikatnie wysunąć, wylać połowę masy serowej, piec 20 minut i delikatnie wyłożyć pozostałą część ciasta, kolejne 20 minut pieczenia i wylewamy ostatnią, serową warstwę. Dopiekamy ok. 15 minut- środek może delikatnie drgać.Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Przed podaniem polewamy przygotowanym karmelem.
Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Dużo żeś tych ciast na święta popiekł ! Ale ten to bije wszystkie na głowę - te orzeszki w karmelu *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta polewa mnie uwiodła. Piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, Super wygląda i wyobrażam sobie jak musiało smakować, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mokry, czekoladowy i wilgotny ;) jak tu nie szaleć?

    Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku M :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeokropnie apetycznie wygląda i ten karmel, mniammm)))

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne ciasto na moje urodziny :-) dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie rozumiem - pierwsza część 20 min , druga 20 , trzecia 20 a czwarta 15. Razem 75 min część pierwsza a 4 część 15 .Czy to się upiecze dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać upiekło się, zakalca nie wykryliśmy. :)

      Usuń
  8. upiekłam ten tort tydz temu,jest boski w smaku! :-D :-D :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mateusz,czy mozna polac tort karmelem przed wlozeniem go do lodowki....????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstrzymałby się i polał dopiero po schłodzeniu.

      Usuń
    2. Nie wiem dlaczego ale ciasto w ogóle mi nie wyrosło... a jakie mają być te orzeszki, solone czy inne?

      Usuń
    3. A czy wbity w ciasto patyczek był suchy przed wylaniem masy serowej?

      Usuń