Czekoladowa rozpusta.... Pyszne, kremowe, z drobinkami orzechów laskowych.
Wspaniałe jako prezent ale wydaje mi się, że nie będziecie chcieli się nimi dzielić z nikim. :)
Składniki:
- 70ml śmietany 36%
- 200g czekolady(użyłem 100g gorzkiej 70% i 100g mlecznej)
- 80g masła
- łyżka miodu
- łyżka likieru kawowego
- 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych(mogą być tez mielone)
- 150g rozpuszczonej gorzkiej czekolady razem z łyżką masła lub kakao do obtoczenia
Masę wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, aby stwardniała
.
Łyżeczką do lodów nabierać porcje, formować w dłoniach kulki i ponownie schłodzić je ok. 2 godzin w lodówce.
Zimne, maczać w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie schłodzić aby dobrze zastygła. Można pominąć skorupkę z czekolady i obtaczać je w kakao.
Smacznego!
Ja robię według całkowicie innej receptury, ale wszystkie trufle kocham bezgranicznie :D
OdpowiedzUsuńA ja robię całkiem podobnie;):) Aż by się chciało jedną podkraść:):)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze są. :)
OdpowiedzUsuńTrudno mi na jednej zaprzestać ;)
OdpowiedzUsuń