16 sty 2014

Trufle czekoladowe


Czekoladowa rozpusta.... Pyszne, kremowe, z drobinkami orzechów laskowych.
Wspaniałe jako prezent ale wydaje mi się, że nie będziecie chcieli się nimi dzielić z nikim. :)

Składniki:
  • 70ml śmietany 36%
  • 200g czekolady(użyłem 100g gorzkiej 70% i 100g mlecznej)
  • 80g masła
  • łyżka miodu
  • łyżka likieru kawowego
  • 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych(mogą być tez mielone)
  • 150g rozpuszczonej gorzkiej czekolady razem z łyżką masła lub kakao do obtoczenia
Śmietankę z miodem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie i gdy zacznie się rozpuszczać dodać miękkie masło oraz posiekane orzechy.
Masę wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, aby stwardniała
.
Łyżeczką do lodów nabierać porcje, formować w dłoniach kulki i ponownie schłodzić je ok. 2 godzin w lodówce.
Zimne, maczać w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie schłodzić aby dobrze zastygła. Można pominąć skorupkę z czekolady i obtaczać je w kakao.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja robię według całkowicie innej receptury, ale wszystkie trufle kocham bezgranicznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja robię całkiem podobnie;):) Aż by się chciało jedną podkraść:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno mi na jednej zaprzestać ;)

    OdpowiedzUsuń