2 lut 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem


Niedzielne śniadanie mistrzów. :)
Drożdżowe racuchy z dodatkiem banana i jabłek. Najlepsze z grubą warstwą cukru pudru i dżemem.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 duży banan rozgnieciony na papkę
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę lub cienki plasterki
  • 20g drożdży
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką ciasto do momentu gdy cała mąka zostanie wchłonięta.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

Porcje ciasta(ok. jednej dużej łyżki) nakładać na rozgrzany olej. Smażyć po 2-3 minuty z każdej ze stron.
Upieczone układać na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie. Narobiłeś mi na nie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się - śniadanie mistrzów ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię też takie racuchy, są pyszne, a najlepsze z dżemem:)
    Prawdziwe śniadanie mistrzów!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń