Słodka i uzależniająca, bo na jednym kawałku nie skończycie. Mogę to obiecać, u nas rozeszła się w 40 minut po wyjęciu z piekarnik i ledwo co uchowałem 3 kawałki do zdjęć. :D
Bo kto nie lubi kruchego ciasta, słodkich bananów, aromatu cynamonu i chrupiącej bezy?
Kruchy spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 60g masła
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4mm, wyłożyć ciastem formę do tarty o wymiarach 10x36cm(lub okrągłą o średnicy 24cm).
Schłodzić kolejnych 30 minut.
Nadzienie
Składniki:
- 3-4 banany
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
Beza
Składniki:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki octu
Bezę wyłożyć na tartę.
Piec w 180ºC przez 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni a beza zrobi się chrupiąca.
Smacznego!
Ale to musiało być dobre...kocham banany ,a beza w cieście jest wspaniałym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńZnowu nas rozpieszczasz: ) Świetnie wygląda, szczególnie ta beza.
OdpowiedzUsuńPytanie retoryczne :). Pycha!
OdpowiedzUsuń