27 lut 2014

Tarta z bananmi i bezą


Słodka i uzależniająca, bo na jednym kawałku nie skończycie. Mogę to obiecać, u nas rozeszła się w 40 minut po wyjęciu z piekarnik i ledwo co uchowałem 3 kawałki do zdjęć. :D
Bo kto nie lubi kruchego ciasta, słodkich bananów, aromatu cynamonu i chrupiącej bezy?

Kruchy spód
Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść zwarte i gładkie ciasto.
Schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4mm, wyłożyć ciastem formę do tarty o wymiarach 10x36cm(lub okrągłą o średnicy 24cm).
Schłodzić kolejnych 30 minut.

Nadzienie
Składniki:
  • 3-4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
Banany przeciąć na pół, skropić sokiem z cytryny, układać je ciasto na cieście, z wierzchu posypać cukrem wymieszanym z przyprawami oraz mąką.


Beza
Składniki:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu
Białka ubić z solą i cukrem na bardzo sztywną pianę, pod koniec mieszania dodać mąkę i ocet.
Bezę wyłożyć na tartę.
Piec w 180ºC przez 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni a beza zrobi się chrupiąca.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ale to musiało być dobre...kocham banany ,a beza w cieście jest wspaniałym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu nas rozpieszczasz: ) Świetnie wygląda, szczególnie ta beza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanie retoryczne :). Pycha!

    OdpowiedzUsuń