26 lut 2014

Pączki wiedeńskie, gniazdka


To chyba najlepsza propozycja na tłusty czwartek! Ja osobiście uwielbiam te pączki. Są wilgotne, miękkie, chrupiące z wierzchu  no po prostu idealny. Wiem, że mają milion kalorii ale co tam! Raz się żyje. :)
Przygotowuje się je na cieście parzonym czyli takim samym jak na ptysie czy eklerki.

Jeśli szukać innych propozycji na tłusty czwartek, może skusicie się na:
-pączki czekoladowe z nutellą
-pączki z różą
-faworki
-pieczone donutsy marchewkowe


Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 120g masła
  • pół  łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
 Wodę, masło, cukier i sól doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając wsypać mąkę. Gotować 1-2 minuty, aż ciasto będzie gładkie i szkliste, zdjąć z ognia i wystudzić(ważne aby nie było gorące podczas dodawania jajek).
Do ciasta wbijać po jednym jajku na raz, każdorazowo dokładnie miksując. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia.
Arkusz papieru do pieczenia posmarować dokładnie olejem, za pomocą szprycy wyciskać na nim koła o średnicy ok. 6-7cm(ja zrobiłem na każdym pączku dwa okręgi, aby były grubsze), nożyczkami wyciąć kwadraty tak aby każdy pączek był osobno.
Z pomocą papieru wkładać je do rozgrzanego oleju(oczywiście papierem do góry ;) ) i po ok minucie delikatnie go ściągnąć(łatwo pójdzie, nie musicie się tego obawiać). Smażyć z obu stron na złoty kolor, a po wystudzeniu polać lukrem, smacznego!


Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Pamiętam je jak objadałam się nimi w szkole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ten lukier<3!
    Też je uwielbiam: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne :) ja tez je niedawno robilam ale Twoje sa rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie są! To moje ulubione pączki, sto razy je wolę od takich zwykłych ;) mają milion kalorii, ale chyba nie wytrzymam rok do następnego tłustego czwartku i zrobię je niebawem :-D

    OdpowiedzUsuń