5 mar 2014

Biscotti czekoladowe


Druga odsłona tych włoskich ciasteczek. Tym razem czekoladowe z aromatem miodu i chrupiącymi migdałami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 80g posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka esencji waniliowej

Jajka z cukrem, miodem i wanilią ubijać przez ok. 3 minuty, aż napuszą się i pojaśnieją.
Łyżką wmieszać przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao mąkę, gdy prawie cała zostanie wchłonięta*, dodać migdały oraz czekoladę.
Ciasto podzielić na 2 części i zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować z niego 2 bochenki.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Gorące wyjąć z pieca, odczekać 5minut i ostrym nożem pokroić w kromki o grubości 1cm.
Ułożyć je na blaszce, opiekać 8 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec ok. 4min.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.


* - może okazać się, że ciasto będzie zbyt suche, należy dodać wtedy 2-3 łyżki wody

3 komentarze:

  1. Czekoladowe robiłam ,lecz przyznać muszę iż wolę klasyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo mocno czekoladowe! Świetnie wyglądają z tymi kontrastującymi migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam niedawno podobne. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń