19 mar 2014

Devils food cake na pierwsze urodziny


Z okazji pierwszych urodzin bloga zapraszam na tort, diabelnie czekoladowy bo czym jak czym, ale to właśnie czekolada jest najlepszym co może być. :)
Tradycyjnie krem do przełożenia to sama czekolada i śmietana kremówka, ja jednak nie byłbym sobą gdyby go choć odrobinę nie odchudził. 


Ciasto
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół  szklanki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier przesiać przez sito.
Żółtka, maślankę, olej, kawę i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia, za pomocą trzepaczki wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto podzielić na 3 blaty.


Krem czekoladowy
Składniki:
  • 300g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 330ml śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100g masła
  • 800g jogurtu greckiego*
  • 3 łyżki kakao
 Jogurt dzień przed przekładaniem tortu wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i odstawić na noc do odsączenia z nadmiaru wody.

Śmietankę, kawę, cukier i masło umieścić w rondelki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać do powstania jednolitej masy, którą trzeba schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Odsączony jogurt zmiksować z kakao oraz przygotowanym wcześniej ganache.

Tak przygotowanym kremem przekładać tort, boki oraz wierzch można udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!


* - użyłem takiego


Ciasta przekładańce

18 komentarzy:

  1. Świetny tort!
    Uwielbiam kremy z odsączanym jogurtem greckim i bardzo często je wykorzystuje.
    Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy jogurt się do tego nadaje. Ten, którego użyłeś jest ok.
    Ale najlepiej sprawdza się jogurt firmy Zott. Po odsączeniu ma naprawdę konsystencję serka mascarpone.
    Minusem jest tylko cena:(
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Szczerze powiedziawszy to zawsze używam tego, cena jest przystępna, szybko się odsącza i jest gęsty już sam w sobie. Muszę wypróbować ten który polecasz.

      Usuń
  2. Ten tort wygląda obłędnie, a Twoje zdjęcia powodują że ciężko wrócić do siebie. Jak dla mnie dzieło sztuki. Podziwiam. POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) Tort wygląda obłędnie :) Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Mam tylko jedno pytanie. Co to znaczy 'odsączony' jogurt grecki? Co trzeba z nim zrobic? Pozdrawiam serdecznie i czekam na następne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałem w przepisie.
      Na noc trzeba wylać go na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem(sitko musi być nawieszone na misce, aby serwatka wyciekająca z jogurtu miała gdzie się zbierać.)

      Usuń
  4. Co za rozpusta! To mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawaj kawałek! albo dwa! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak się powinno świętować urodziny, wspaniały tort :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdzie robisz zdjęcia?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oby więcej takich pyszności: ))
    Gratuluję i życzę dalszej wytrwałości i niezatracenia pasji: ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mateusz a czy te ciasto czekoladowe to z tych wilgotnych?

    Ps.chciałabym mieć takiego męża który piekł by mi takie torty:)

    Pozdrawiam,
    Kama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dzięki maślance i olejowi jest wilgotne samo w sobie. :)

      Usuń
  10. i powiedz że ty te wszystkie pyszności zjadasz?? bo wgl po tobie nie widać;p

    OdpowiedzUsuń