23 mar 2014

Dyniowe Hot Cross Buns


Macie może w zamrażarce albo składziku jakąś dynie? Ja wciąż mam 3 wielkie z mojego ogródka i ciągle z nich eksperymentuję.
Dziś zapraszam Was na dyniowe Hot Cross Buns. To takie lekko słodkie bułeczki z dużą ilością rodzynek i tradycyjnym krzyżem na środku. Przygotowywane są z okazji Świąt Wielkiejnocy w UK.
Najlepsze moim zdaniem z masełkiem i powidłami śliwkowymi. :)

Ciasto
Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • szklanka dyniowego puree
  • 20g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • pół łyżeczki soli 
  • 3/4 szklanki rodzynek
Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
Wszystkie pozostałe składniki(prócz rodzynek) wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki wsypać rodzynki i dokładnie je rozprowadzić; odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto, odgazować, podzielić na równe części( mi wyszło 12), każdą z nich uformować w kulę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnych odstępach od siebie, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.


Krzyż
Składniki:
  • pół szklanki mąki
  • 4-5 łyżek wody
Masę utrzeć(ma powstać dość gęsta ale jednak dająca się wyciskać pasta) i przełożyć do woreczka z odcięta końcówką(lub worka cukierniczego z tylką np. do nadziewania).
Na wyrośnięte bułki wyciskać krzyżyki, piec w 180ºC ok. 25 minut do ładnego zrumienienia się.
Jeszcze gorące posmarować glazurą(3 łyżki cukru rozpuszczone w 60ml mleka).


3 komentarze:

  1. Dyniowe muszą być jeszcze lepsze; )
    Zazdroszczę Ci tych dyń...; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeej myślałam, że tylko ja jeszcze,, walczę,, z dynią... mam mrożoną i dwie hokkaido...
    ....przepis będzie więc jak znalazł... ;))

    OdpowiedzUsuń