27 mar 2014

Profiterole


Małe kuleczki ciasta ptysiowego napełnione w środku waniliowym cream patissier i polane czekoladą.
Zawsze je kupowaliśmy i były one w mniej bogatej wersji bo z bitą śmietaną i cukrem pudrem(ciekawe czy są jeszcze w sprzedaży takie?).

Ciasto
Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 120g masła
  • pół  łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Wodę, cukier, sól i masło doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować ciasto minutę, aż stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Do chłodnego(ale nie zimnego) ciasta dodać jajka(po dodaniu każdego dokładnie zmiksować), przełożyć je do worka cukierniczek, wyciskać porcje ciasta o średnicy ok. 2-3cm.
Piec w 200ºC ok. 20 minut, po tym czasie w każdym za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę, ponownie wstawić je do piekarnika tym razem na 5 minut w 140ºC.


Cream patissier
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500ml mleka
  • 300ml śmietany kremówki
  • łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  •  szczypta soli
  • 100g masła
Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia, w tym czasie żółtka z cukrem i solą utrzeć do białości(pod koniec dodać mąki, zmiksować do połączenia się).
Delikatnie mieszając do masy jajecznej wlewać gorące mleko ze śmietanką; przelać masę do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wmieszać wanilię i masło.
Przykryć folią spożywczą, wystudzić.

Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania.
Każdego profiterolka( to się odmienia? :D ) napełniać do granic możliwości, wierzch polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. Lubię te małe, diabelsko słodkie kulki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj, ja mieszkam w Niemczech i u nas mozna kupic takie cudenka z bita smietana wlasnie..
    Pyszotka mmmm,takich domowych jeszcze nigdy nie jadlam

    OdpowiedzUsuń