Małe kuleczki ciasta ptysiowego napełnione w środku waniliowym cream patissier i polane czekoladą.
Zawsze je kupowaliśmy i były one w mniej bogatej wersji bo z bitą śmietaną i cukrem pudrem(ciekawe czy są jeszcze w sprzedaży takie?).
Ciasto
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- 120g masła
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Do chłodnego(ale nie zimnego) ciasta dodać jajka(po dodaniu każdego dokładnie zmiksować), przełożyć je do worka cukierniczek, wyciskać porcje ciasta o średnicy ok. 2-3cm.
Piec w 200ºC ok. 20 minut, po tym czasie w każdym za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę, ponownie wstawić je do piekarnika tym razem na 5 minut w 140ºC.
Cream patissier
Składniki:
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 500ml mleka
- 300ml śmietany kremówki
- łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100g masła
Delikatnie mieszając do masy jajecznej wlewać gorące mleko ze śmietanką; przelać masę do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wmieszać wanilię i masło.
Przykryć folią spożywczą, wystudzić.
Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania.
Każdego profiterolka( to się odmienia? :D ) napełniać do granic możliwości, wierzch polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego! :)
Lubię te małe, diabelsko słodkie kulki ;)
OdpowiedzUsuńwitaj, ja mieszkam w Niemczech i u nas mozna kupic takie cudenka z bita smietana wlasnie..
OdpowiedzUsuńPyszotka mmmm,takich domowych jeszcze nigdy nie jadlam