26 kwi 2014

Chlebek bananowy z makiem


Dziś kolejny przepis na pyszny chlebek bananowy. Tym razem z dodatkiem maku i skórki pomarańczowej.
Bardzo aromatyczny, wilgotny i z chrupiącymi nasionami, jak dla mnie jest równie smaczny jak ten czekoladowy. :)

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 duże dojrzałe banany rozgniecione na papkę
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki nasion maku
  • pół łyżeczki cynamonu
W jednej misce połączyć ze sobą sodę, proszek, cynamon, mak i cukier; w drugiej roztrzepać pozostałe składniki, przelać je do suchych i szybko, tylko do połączenia się wymieszać.

Masę wyłożyć do małej keksówki, piec w 180ºC przez 60-65 minut lub do czasu gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
Upieczony chlebek od razu wyjąć z formy na kratkę i tak całkowicie wystudzić.
Udekorować lukrem lub np. kremem z serka.
Smacznego!


2 komentarze: