22 kwi 2014

Gwiazda drożdżowa z białym makiem i czekoladą


Bardzo efektowna drożdżówka z nadzieniem z białego maku oraz kawałków czekolady.
Jej formowanie może wydawać się trudne i pracochłonne, ale tak na prawdę to kilka nacięć i zawinięć. Każdy sobie z tym poradzi. :)

Ciasto
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 50g miękkiego masła
  • ok. 200ml ciepłego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne i odrobinę klejące ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Nadzienie
Składniki:

  • 350g nadzienia z tego przepisu
  • 150g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 rozbełtane jajko
Wyrośnięcie ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 25cm.
Pierwszy placek posmarować 1/3 masy makowej i 1/3 czekolady, przykryć drugim i powtórzyć cały proces. Mają powstać 4 warstwy ciasta i 3 nadzienia.
Brzegi zlepić, ostrym nożem lub radełkiem do pizzy zrobić 16 nacięć jednak nie do samego środka.
W dłonie wziąć dwa "ramiona" i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy, złączyć i powtórzyć z pozostałymi.

Drożdżówkę odstawić na 30 minut do napuszenia, przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w 180ºC ok. 30 minut, aż do zrumienienia się.
Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. fiu, fiu ale apetycznie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę efektownie, będę musiała spróbować kiedyś tak zwinąć ciasto drożdżowe; )

    OdpowiedzUsuń