Sezon szparagowy już w pełni więc trzeba korzystać ile się tylko da. :)
Dziś zapraszam na grzanki z tymi warzywami wzbogacone pastą z brokułów i gorgonzoli, chrypiącym boczkiem oraz pestkami dyni. Tak przygotowane grzanki będą idealnym śniadaniem jeśli chcemy sami sobie dogodzić, lub świetną przystawką na wiosenne spotkania ze znajomymi.
Składniki:
- 2 kawałki bagietki pełnoziarnistej lub tak jak w moim przypadku domowego chleba ze śliwką
- 5-6 zielonych szparagów
- porcja pasty z brokułów i gorgonzoli *
- 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
- garść nasion dyni
- 2 plastry boczku
- pieprz, sól morska
Pieczywo zgrillować lub opiec na suchej patelni.
Plastry boczku ułożyć na suchej patelni i smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi i staną się chrupiące.
Szparagi umyć, pozbyć się zdrewniałych końców(zginając szparaga sam pęknie w odpowiednim miejscu) i gotować przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Na każdym kawałku pieczywa rozsmarować pastę, ułożyć szparagi, boczek, rzodkiewkę, posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni oraz świeżo mielonym pieprzem.
* - można zastąpić np. młodą rukolą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz