8 maj 2013

Grzanki z zielonymi szparagami i chrupiącym boczkiem


Sezon szparagowy już w pełni więc trzeba korzystać ile się tylko da. :)
Dziś zapraszam na grzanki z tymi warzywami wzbogacone pastą z brokułów i gorgonzoli, chrypiącym boczkiem oraz pestkami dyni. Tak przygotowane grzanki będą idealnym śniadaniem jeśli chcemy sami sobie dogodzić, lub świetną przystawką na wiosenne spotkania ze znajomymi.

Składniki:


Pieczywo zgrillować lub opiec na suchej patelni.
Plastry boczku ułożyć na  suchej patelni i smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi i staną się chrupiące.
Szparagi umyć, pozbyć się zdrewniałych końców(zginając szparaga sam pęknie w odpowiednim miejscu) i gotować przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Na każdym kawałku pieczywa rozsmarować pastę, ułożyć szparagi, boczek, rzodkiewkę, posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni oraz świeżo mielonym pieprzem.



* - można zastąpić np. młodą rukolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz