2 lip 2013

Śniadaniowa jaglanka z karmelizowanymi bananami i cynamonem


Prowadzenie bloga kulinarnego zmusza.... nie, nie zmusza a motywuje. O, tak. Motywuje do poszukiwania nowych smaków i inspiracji. Tak też jest z tym daniem. Nie wiem jak to możliwe, ale nigdy w życiu nie jadłem kaszy jaglanej na słodko. Była to dla mnie totalna abstrakcja i żałuję, ze wcześniej tego nie odkryłem bo taka propozycja śniadania jest jak dla mnie idealna. Smaczna, pożywna, dostarczająca sporo energii.
Jest to też fajna alternatywa dla płatków owsianych.
Jeśli tak jak ja wcześniej nie próbowaliście tak przygotowanej kaszy jaglanej zachęcam do wypróbowania!

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki wody
  • mleko*
  • cynamon
 Kaszę zalać wrzątkiem, obgotować 2 minuty i odcedzić. Ponownie zalać wodą, tak aby przykryła ona kaszę(ok. 1 szklanki), dodać sól i gotować pod przykryciem ok.10 minut, aż większość wody wsiąknie w kaszę. Dolać ok. 3/4 szklanki mleka i cynamon wedle uznania, zagotować, wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na ok. 5 minut, aby doszła.
Podając dolać ewentualnie mleka, dodać karmelizowane banany oraz posypać płatkami migdałów.


Do podania:

* - polecam w tym przepisie użyć mleka migdałowego



 

7 komentarzy:

  1. Ach, karmelizowane banany - niebo w gębie :) Idealne chyba do wszystkiego. Taka jaglanka z nim jest nie tylko obłędnie zdrowa, ale i obłędnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelizowana banany, ach :) ... Sama słodycz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz spróbowałam jaglaną właśnie a słodko :D
    Ale ten karmelizowany banan.. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmelizowanego banana uwielbiam, ale kaszę jaglaną już nie za bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada genialnie :) zaakceptowane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znałam dotąd tego frykasu-to wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń