W tym roku nadmiar cukinii bardzo chętnie przerabiamy na pasztet. :) Nie dość, że zdrowy to jaki pyszny!
Przepis pochodzi ze strony Smakocie i Łakołyki, z lekkimi modyfikacjami.
Mój niestety nie jest tak ładny, a to za sprawą niskiej i długiej keksówki, ale kto by się tym przejmował? Ważne, że jest smaczny! :)
Jeśli cierpicie na nadmiar cukinii z którą nie wiadomo co zrobić, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 3 szklanki startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii*
- 200g startego żółtego sera
- 1,5-2 szklanki bułki tartej*
- 2 starte cebule
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- pół drobno posiekanej papryczki chilii
- 3 jajka
- sól, pieprz
Upieczony pasztet schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, aby lepiej się kroił.
U nas podawany jest jako dodatek do kanapek.
* - cukinię zetrzeć, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody
** - jeśli masa jest zbyt wilgotna dosypać bułki
Weszłam tu przekierowana z akcji fasolki i pozwoliłam sobie pobuszować u Ciebie. Jestem zachwycona zdjęciami i tym co serwujesz:-) Pszatet z cukinii będę robić na pewno:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńI ja będę robić także:)
OdpowiedzUsuńOj zdjęcia po prostu boskie!!!
OdpowiedzUsuń