3 wrz 2013

Pasztet z cukinii


W tym roku nadmiar cukinii bardzo chętnie przerabiamy na pasztet. :) Nie dość, że zdrowy to jaki pyszny!
Przepis pochodzi ze strony Smakocie i Łakołyki, z lekkimi modyfikacjami.
Mój niestety nie jest tak ładny, a to za sprawą niskiej i długiej keksówki, ale kto by się tym przejmował? Ważne, że jest smaczny! :)
Jeśli cierpicie na nadmiar cukinii z którą nie wiadomo co zrobić, zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki:
  • 3 szklanki startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii*
  • 200g startego żółtego sera
  • 1,5-2 szklanki bułki tartej*
  • 2 starte cebule
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • pół drobno posiekanej papryczki chilii
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
 W dużej misce wymieszać cukinię, żółtka i pozostałe składniki. Doprawić do smaku, a następnie delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wyłożyć do formy i piec w 220ºC przez około 50 minut, aż wierz ładnie się zrumieni.
Upieczony pasztet schłodzić w lodówce najlepiej przez noc, aby lepiej się kroił.
U nas podawany jest jako dodatek do kanapek.


* - cukinię zetrzeć, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody
** - jeśli masa jest zbyt wilgotna dosypać bułki

3 komentarze:

  1. Weszłam tu przekierowana z akcji fasolki i pozwoliłam sobie pobuszować u Ciebie. Jestem zachwycona zdjęciami i tym co serwujesz:-) Pszatet z cukinii będę robić na pewno:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zdjęcia po prostu boskie!!!

    OdpowiedzUsuń