7 paź 2013

Kajmakowe brownie z solą


Tak jak obiecałem przynajmniej raz w miesiącu pojawi się jakaś wariacja na temat brownie. ;)
Dziś mój ulubiony zestaw, czyli połączenie słodkiego i słonego. Mocno czekoladowe ciasto z słonawa masa kajmakowa, czy może być coś lepszego? ;)

Masa brownie
Składniki:
  • 200g czekolady deserowej(użyłem 70% zawartości kakao)
  • 200g masła
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić.
Jajka(całe) ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, cały czas miksując dodać czekoladę, a następnie już za pomocą łyżki(lub na wolnych obrotach miksera) wmieszać przesianą mąkę.


Masa kajmakowa
Składniki:
  • 170g kajmaku
  • 80g kremowego serka
  • 1/4 łyżeczki soli* 
 /wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC, foremkę o wymiarach 22x22(lub podłużna keksówka jak w moim wypadku) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę brownie wylać do formy, za pomocą łyżki nakładać kajmak. Nożem zrobić kilka ósemek, aby powstał ciekawy wzór.
Ciasto piec ok. 25-30 minut - na patyczku wbitym w środek powinny być widoczne gródki czekolady, ale nie może być surowej masy.
Upieczone brownie wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ja swoje zawsze schładzam kilka godzin w lodówce bo wtedy dobrze się kroi i bardziej mi smakuje. ;)


* - można pominąć lub zmniejszyć ilość

10 komentarzy:

  1. Idealne brownie! Tez lubie slona nute w karmelowo-czekoladowych deserach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie ze słonym:) Zgadzam się z Tobą, przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi się jadać tak przepyszne słodkości i przy tym chudnąć, albo przynajmniej nie tyć. Cudownie! Jestem zakochana w Twoim blogu

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się jadać te wszystkie słodkości i chudnąć, albo przynajmniej nie tyć. Cudownie! Jestem absolutnie zakochana w Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musiało być pyszne... Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie wykonane brownie! Zdjęcia są prześliczne:) Przepis zapisuję do wypróbowania. Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega fajne, miałam podobny pomysł :) Pyszne jest? Na pewno.
    P.S. Nie podałeś ilości jaj w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  8. O mój panie, toż to jakiś cud, nie brownie! :D

    OdpowiedzUsuń