8 paź 2013

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i powidłami


Bardzo lubię połączenie kruchego, maślanego ciasta z mocno czekoladowym, lekko wytrawnym musem oraz nutką dymnych i kwaskowatych powideł śliwkowych.
Jeśli dopada Was jesienna depresja musicie je zrobić. Taka dawka czekolady potrafi zdziałać cuda. :)


Kruche babeczki
Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao
  • duże jajko
Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i posiekać nożem, aż będzie w małych kawałkach(ja zrobiłem to przy pomocy robota kuchennego ;) ), wlać jajko i szybko zagnieść ciasto - nie wyrabiać go za długo aby mąka, nie uwolniła glutenu.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Rozwałkowywać na grubość 3-4mm, wycinać koła o średnicy dwa razy większej niż foremki - te należy posmarować rozpuszczonym masłem i wysypać delikatnie mąką lub kakao. Spody nakłuć gęsto widelcem, wyłożyć na nie kawałki folii aluminiowej oraz obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Piec z obciążeniem przez ok. 5-6 minut w 180ºC, zdjąć je i dopiekać kolejnych 5-6, aż stracą surowość.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie delikatnie wyciągać z foremek.


Krem czekoladowy
Składniki:

  • 300ml śmietany 30%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • dodatkowo po 1 łyżeczce powideł np. z tego przepisu
Śmietanę doprowadzić do momentu wrzenia, zdjąć z ognia, dodać czekoladę oraz kawę. Odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji Wystudzić i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Przed nakładaniem na kruche spody, ubić mikserem do uzyskania gęstego kremu.

Na dno babeczek wykładać po łyżeczce powideł, a na nie wycisnąć za pomocą szprycy krem.
Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Nieustannie zachwycasz mnie swoją kreatywnością!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak wypiek z najlepszej kawiarni, są tak idealnie równe i wprost proszą o zjedzenie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. 100% czekolady w czekoladzie, to lubię. Cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ są piękne :) I te zdjęcia - takie klimatyczne, pełne ciepła i tajemnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki cudne, ale jeszcze bardziej podobają mi się Twoje zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje klimaty :) Zazdroszczę takiej czekoladowej uczty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ok. wychodzi babeczek z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 15 sztuk, ale to zależy od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź;) Właśnie będę je robić

      Usuń
  9. Zrobiłam dzisiaj i wyszły świetnie :) Zapraszam na mojego bloga :) http://zpiekarnikajulki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń