30 sty 2014

Brownie bananowe


Banan i czekolada. Połączenie dość, trawione prawda? Sprawdziło już raz się w przypadku tego tortu więc pomyślałem, że i brownie będzie całkiem smaczne. I takie też było.
Nie przypomina ono jednak takiego tradycyjnego, jest bardziej zbite i lekko napowietrzone bo użyłem sody oczyszczonej, ale myślę że gdy ją pominiecie będzie klejące i  ciągnące się. ;)

Składniki:
  • 160g masła
  • 200ggorzkiej czekolady
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 160g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać do połączenia się.
Jajka ubić na puch z cukrem, zmniejszyć obroty miksera, wlać masę czekoladową oraz banany.
Przesiać mąkę, kakao, cynamon i sodę, dodać je do mokrych składników.
Piec ok. 45-50 minut w  170ºC.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. No bardzo mi sie to ciastko podoba :) dodane do listy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie i banany :) o tak!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Banan i czekolada to nawet lepsze połączenie niż banan i masło orzechowe ! ;)
    To ciasto jest wprost stworzone dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaaakie mokre w środku, najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze robiłam brownie klasycznie. Ale te z bananami też wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wypróbuję bo wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiaruję w weekend się za to zabrać... tylko nie bardzo wiem co znaczy "jajka ubić na puch z cukrem"? Najpierw ubić jajka, potem dodać cukier? Czy wszystko razem? Hmmm... help?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka z cukrem do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż stają się jasne, puszyste i gęste. :)

      Usuń
    2. Wielkie dzięki :) Jutro robię więc :D

      Usuń