6 sty 2014

Korzenna W-Zka


Trochę różniąca się od tradycyjnej , lekko świąteczna z nutą piernika, cynamonu i ajerkoniaku.

Biszkopt
Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 40g roztopionego masła
Białka ubić z cukrem na gęstą pianę, cały czas miksując dodać żółtka.
Mąkę przesiać z przyprawami i wraz z masłem delikatnie wmieszać łyżką do masy.
Wylać ją do tortownicy o średni 23cm, piec w 180ºCpzrez około 35 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Wystudzić i podzielić na dwa blaty.

Dodatkowo:
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki słabej kawy(poncz)
 Czekoladę rozpuścić z miodem oraz mlekiem(jest to polewa na wierzch).

Krem
Składniki:
  • 600ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny(rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody)
  • 50ml ajerkoniaku 
  • pół łyżeczki cynamonu
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej pozostałe składniki i dobrze zmiksować.

Pierwszy blat ciasta nasączyć, wyłożyć ubitą śmietankę(odłożyć 5-6 łyżek do dekoracji), przykryć drugim nasączonym blatem, rozsmarować powidła i oblać polewą.*
Schłodzić minimum 3-4 godziny, przed podaniem udekorować pozostałą śmietaną.


5 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko
    Najchętniej ukradłabym Ci kawałek !
    Ślinka mi cieknie, jak mojemu synkowi któremu dokucza ząbkowanie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska - korzenna chyba nawet lepsza niż klasyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały pomysł żeby dodać do ciasta przyprawę do piernika!

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że moja rodzina potrzebuje takiej W-Ztki , raczej ja to wiem, oni się dopiero dowiedzą :D :D

    OdpowiedzUsuń