28 sie 2013

Owsiane crumle z brzoskwiniami


Późne lato to chyba moja ulubiona pora roku. Dlaczego? Bo stragany, ryneczki  pękają w szwach od warzyw i owoców. Wszystko pachnie, jest maksymalnie dojrzałe i absolutnie pyszne.

Składniki:
  • 500g brzoskwini pozbawionych pestek i pokrojonych w ósemki
  • szklanki cukru(lub mnie, zależy to od słodkości owoców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • łyżka cynamonu
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • pół szklanki brązowego cukru(do kruszonki)
Owoce wymieszać z cukrem, skrobią  ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek.

Płatki wymieszać z mąką, cukrem, cynamonem i solą. Dodać masło, rozetrzeć w dłoniach
do powstania okruchów. Gotową kruszonką posypać owoce, wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 40 minut do zrumienienia się.
Podawać gorące, choć na zimno smakuje równie dobrze. ;)


1 komentarz:

  1. zjadłabym takie crumble na śniadanie :) wygląda bardzo apetycznie :) masz rację, późne lato jest wspaniałe, choć nie tylko, ono całe jest wspaniałe za te bogactwo na targu :)

    OdpowiedzUsuń