16 paź 2013

Cynamonowy chlebek bananowy z rodzynkami


Dziś zapraszam na pyszny chlebek bananowy. :)
Najsmaczniejszy wyjdzie z tych dojrzałych, mających ciemne plamy bananów. Mają one najwięcej aromatu i są słodziutkie więc możemy zmniejszyć ilość dodawanego cukru. ;)

Składniki:
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru - możecie użyć brązowego wtedy ciasto zyska dodatkowy posmak melasy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 duże jaja
  • 120g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 3 duże banany rozgniecione na papkę


Do masła dodać jajka, cynamon i cukier, wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników i częściowego rozpuszczenia cukru, dodać banany.
Do masy bananowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Szybko wymieszać i gdy masa nie jest jeszcze jednolita dodać rodzynki.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 25cm.
Piec godzinę w 180ºC lub do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie czysty.

Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.


6 komentarzy:

  1. chlebek wyglada pysznie ale to zdjecia sa mega.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrósł: ) No i cynamon do tego<3

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno bananowego nie piekłam... będę musiała nadrobić i może wypróbuję Twój przepis, o tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chlebki bananowe. Szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny :) Uwielbiam to ciasto :) Ja tez dodaje galke muszkatolowa i imbir :)

    OdpowiedzUsuń