Oj jak dawno za mną łaziły te bułeczki... Dziś nadarzyła się okazja i je upiekłem.
Amerykanie się nimi zajadają, to ich sztandarowa pozycja śniadaniowa i Wiecie co? Nie dziwie się im, że tak je lubią! Są przepyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie i puszyste w środku z niemożliwie słodkim nadzieniem z masła, brązowego cukru i cynamonu. Moją dietę szlag trafił 10 minut po włożeniu ich do piekarnika gdy w domu zaczęło pachnieć cynamonem. Już wtedy wiedziałem, że tylko na spróbowaniu jednej bułeczki się nie skończy. Zjadłem cztery podczas robienia zdjęć... Takie gorące, prosto z piekarnika są najlepsze!
Nadzienie
Składniki:
- 2 czubate łyżki masła
- pół szklanki brązowego cukru
- czubata łyżka mielonego cynamonu
- opcjonalnie garść rodzynek do posypania przed zwinięciem rolady
Ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na ok. 5-10 minut do napuszenia się.
W misce wymieszać mąkę, sól, jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić pod przykryciem na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką blat, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5cm, rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć w roladę rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić w plastry o grubości ok. 3cm.
Dużą brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ślimaczki w pewnej odległości od siebie(sporo urosną). Przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 25-30 minut, aż z wierzchu zrobią się złotobrązowe.
Wyjąć, odczekać 10 minut i rozsmarować krem z serka.
Krem
Składniki:
- 50g serka śmietankowego
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz