Baaardzo czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z cukinią. Długo czekałem, aby je zrobić ale jakoś nigdy się nie składało. Bardzo żałuję bo jest obłędne! Dobrze, że główny składnik czyli cukinia jest dostępna cały rok. Będą powtórki. :)
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju roślinnego
- 2 jaja
- 1,5 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki soli
Przesiać wszystkie suche składniki. Naprzemiennie ze śmietaną dodawać je do masła.
Do ciasta za pomocą łyżki wmieszać posiekaną czekoladę oraz cukinię.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180ºC przez około godzinę, aż wbity patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto wystudzić i udekorować polewą czekoladową*.
* - 100g posiekanej czekolady rozpuścić z 4-5 łyżkami mleka
** - przepis z tej strony
Haha, widzę, że nie tylko mi zebrało się na czekoladowe wypieki :) to ciasto musi być pyszne, robiłam bardzo podobne i też barzo pozytywnie mnie zaskoczyło!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCukiniowe wypieki są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak dobrze, że na pewno zrobię to cudo: )
OdpowiedzUsuńmuszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuń